Безвізовий режим з Європейським Союзом та потреба у біометричному паспорті

Після ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС у вересні 2014 року, безвізовий режим між двома сторонами став значно ближчим. А тому актуальними є питання:

  • Чи пропускатимуть українців до ЄС  із простим закордонним паспортом, тобто, без біометричного паспорта в разі введення такого режиму?  
  • Яка ймовірність запровадження безвізового режиму зараз?


На ці питання, як завжди, спробую відповісти відповідно до угод між Україною та ЄС. По черзі.
У даному випадку головним документом, який регулює процес формування та умови запровадження безвізового режиму між сторонами є «План дій з лібералізації візового режиму»

Відповідно до І розділу, пункту 1.2., "… стійкий  безвізовий режим для громадян України може бути запроваджений, коли будуть виконані відповідні умови. Зокрема, лібералізація візового режиму залежить від: суттєвого покращення рівня безпеки документів, включаючи біометрику; зміцнення потенціалу у сфері управління кордонами та міграцією, політики притулку; реформ і співпраці у сфері громадського порядку та безпеки; вирішення питань у сфері зовнішніх зносин (у т.ч. щодо прав людини та основоположних свобод), пов’язаних з рухом осіб. Ці реформи та удосконалення мають призвести до високого рівня відповідності європейським та міжнародним стандартам".

У документі зазначається, що швидкість руху до лібералізації візового режиму залежатиме від досягнутого Україною прогресу у виконанні встановлених умов. Таким чином, не буде автоматизму, а прогрес у виконанні кожного рівня критеріїв буде ретельно вивчатись відомствами ЄС.

Варто також додати, що Європейська Комісія постійно здійснюватиме моніторинг, крім іншого, частки відмов у видачі віз в Україні, кількості громадян України, яким відмовлено у в’їзді на зовнішньому кордоні ЄС, або затриманих за незаконне перебування в ЄС, кількості рішень про повернення та кількості повернень в Україну тощо.  Ці порушення будуть впливати на подальші рішення ЄС щодо запровадження безвізового режиму з Україною.

Важливою умовою його введення також є  формування законодавчої бази для випуску машинозчитувальних біометричних закордонних паспортів у повній відповідності до найвищих стандартів цієї процедури в ЄС; схвалення Плану дій, що міститиме часові рамки повного переходу на видачу біометричних закордонних паспортів, що відповідають світовим стандартам, у тому числі в консульствах України за кордоном, та повного вилучення з обігу паспортів, що не відповідають стандартам, і нарешті — поступова видача біометричних закордонних паспортів, поступове вилучення паспортів, що не відповідають стандартам.

Отже, після виконання Україною «Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС» наявність біометричного паспорта передбачатиме безвізовий пропуск громадян України до країн ЄС в разі запровадження такого режиму. Відсутність біометричного паспорта дозволить перетинати кордон нашої держави до країн ЄС тільки із дотриманням теперішньої процедури оформлення віз з використанням закордонного паспорта. Тобто, безвізовий режим буде поширений тільки на власників біометричних паспортів. Із простими закордонними паспортами можна буде перетинати кордон, але з обов'язковим отриманням візи.

А тепер щодо політичних реалій.
Безумовно, біометричні паспорти треба оформлювати, щоб у майбутньому безвізово їхати до країн ЄС.
Однак, я глибоко сумніваюся, що найближчим часом ми отримаємо даний режим

Зрозуміло, що в умовах війни та непідконтрольності частини території, великої кількості біженців, стану військової мобілізації, ризику масової міграції громадян України до ЄС ніхто не буде надавати нам можливість без віз перетинати кордон європейських країн. І це є абсолютно логічно і правильно з точки зору власної безпеки і доцільності.
Адже, ввівши з нашою державою безвізовий режим у даний момент, Європейський Союз ризикує спровокувати економічну, політичну і демографічну дестабілізацію всередині об'єднання. Навряд чи це комусь потрібно.

А на черговому саміті «Східного партнерства» (травень, 2015 р.) Європейський Союз, швидше за все, заявить, що "лише до кінця 2015 року буде відомо, коли ймовірно можна ввести безвізовий режим з Україною у майбутньому", не вказуючи при цьому конретний рік, коли саме він буде запроваджений. Це дасть можливість ЄС варіювати від «дати до дати», поки в нас все не налагодиться.

Тому, переконаний, що поки в Україні не настане мир, не затихне ситуація на Сході, поки не пройде певний проміжок часу, щоб припинилася масова міграція всередині країни, поки не буде оголошено демобілізацію, взято під контроль всю українську територію та кордон із Росієюнам безвізовий режим, вступ до ЄС і т.д. не світить. З цим потрібно змиритися і не годувати себе популістськими ілюзіями, заявами і сподіваннями політиків.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте