День Соборності в обласних центрах Західної України: як це було? (відео) Спеціально для UkrVoice | Український Голос

22-го січня 2015 року в Україні святкували і згадували День Злуки УНР і ЗУНР та прийняття 4-го універсалу УЦР, яким визнавалася абсолютна незалежність УНР.  В цей день у різних містах України люди повиходили на вулиці і площі, аби згадати той радісний момент Злуки, і водночас, пом'янути загиблих Героїв під час Революції Гідності та війни з Росією, і спільно помолитися, щоб це жахіття якнайшвидше закінчилося. Складається таке враження, що українці готові виходити на вулиці кожного дня і навіть у люті морози, аби лиш позбутися ненаситного ворога-окупанта.

Як це відбувалося в усіх обласних центрах Західної України, читайте/дивіться нижче.

1. Івано-Франківськ. На святі Злуки в Івано-Франківську були присутні представники місцевої влади, Правого сектору, Свободи, Народного руху України, бійці  АТО, колишні народні депутати, інші небайдужі громадяни міста та його околиць. Не обійшлося і без роздачі партійної кореспонденції. Активісти громадських організацій пройшли вулицями Івано-Франківська Маршем єдності, який завершився поминальною панахидою за загиблими за волю України. Організацією заходу займалася місцева влада, громадські організації та окремі активісти.

2. Закарпаття.  В Ужгороді у святкуванні Дня Злуки взяли участь керівники краю, а також представники духовенства, Генеральні консули Угорщини та Словаччини в Ужгороді. Насамкінець учасники заходу колоною вирушили на площу Народну до пам’ятника Тарасу Шевченку. Вінки та квіти до підніжжя Кобзаря поклали очільники облдержадміністраці та обласної ради,  правоохоронці, військові, представники громадських організацій та політичних партій. Представники Закарпатської організації товариства «Лемківщина» розгорнули стометровий національний прапор. Також до народного віче долучилися учасники ужгородської громадської акції «Ланцюг Єднання», котрі тримали у руках чотирьохсотметровий жовто-синій прапор. Символічна акція «Ланцюг єднання» стартувала в Ужгороді на площі Театральній о рівно опівдні. У цей час люди, що прийшли на захід, почали утворювати живий ланцюг уздовж стягу довжиною близько 400 метрів.У такий спосіб було утворено символічний ланцюг, який обєднав два береги Ужа через пішохідний міст. У цей час, починаючи від ранку, на площі Театральній діяла розгорнута міні-експозиція реліквій з Майдану часів Революції Гудності. Каски, бронежилети, шоломи, протигази, вогнегасники, щити, біти — усе це перед передачею у Закарпатський обласний музей архітектури та побуту освятив отець Кирило. Він же відправив молебень за першими жертвами на Майдані торік у цей день — Серогієм Нігояном та Михайлом Жизневським. На завершення віче присутні ухвалили резолюцію-звернення до вищого керівництва держави, у якій вимагали чіткіших дій від влади, аби якнайшвидше подолати ворога.



3. Хмельницький.  
У Хмельницькому в День Соборності на Майдані зібрались громадські активісти, волонтери та просто небайдужі хмельничани, аби згадати минулорічні події та вшанувати пам'ять усіх загиблих. Громада традиційно зібралась на головній площі міста, біля Меморіалу Небесної Сотні. Присутніх було не так багато, як того очікувалось, однак, це не завадило здійснити все, що планувалось. Там міг висловитись кожен. Обговорювали ті питання, які зараз найбільше тривожать всіх українців. Хмельничани пом'янули хвилиною мовчання усіх загиблих та поставили лампадки до світлин героїв.


 
4. Тернопіль. 22 січня у Тернополі вшанували пам’ять тих, хто боровся за єдність і незалежність України. На Микулинецькому кладовищі представники міської влади та тернополяни спільно молились за загиблих та поклали квіти до меморіалу Українських Січових Стрільців. У День соборності України також відбулася традиційна акція  «Збруч – ріка єднання». На мосту через річку Збруч, яка у 1919-му роз’єднувала Західну та Велику Україну, зустрілися громади Тернопільщини та Хмельниччини, символізуючи Акт Злуки ЗУНР та УНР.  З обох сторін молодь несла частини полотнища національного стягу, які символічно були скріплені воєдино посеред мосту.




5. Рівне. У Рівному Відзначення 96-ої річниці підписання Акту злуки поміж УНР та ЗУНР розпочали з офіційного зібрання. Керівники міста та області поклали квіти до пам’ятника Загиблим за Україну. Приєдналися до урочистостей й керівники інших відомств. Жодних гучних промов чи виступів. Ініціативу віддали молодому поколінню. Учні усіх рівненських шкіл утворили «Хвилю Єднання». Понад тисяча школярів вишикувалися у живий ланцюг. Прикрашені національною символікою, старшокласники вигукували власні гасла. Обирали їх на власний розсуд, кажуть в управлінні освіти, головне, аби стосувалися теми — єдності України.



 
6. Львів. 22-го січня у Львові, на Личаківському кладовищі, відбулись покладання квітів на полі почесних поховань № 67 (могила Юрія Вербицького); Меморіалі воїнам Української Галицької Армії; каплиці, де похований Президент Національної Ради ЗУНР Євген Петрушевич та на місці поховання воїнів АТО на полі почесних поховань № 76 (могили воїнів АТО). Очільники міста й області разом з громадою міста вшанували пам’ять Героїв. Львів’яни й переселенці відсвяткували День соборності, зв’язавши «стрічку єдності» .



 
7. Волинь(обл.). В Луцьку громадські активісти, політики та інші небайдужі лучани вийшли на Театральний майдан та влаштували флешмоб до Дня собороності України. Оскільки акція була не надто масовою, цьогоріч лучани не будували ланцюг від головного корпусу СНУ до пам’ятника Лесі Українки, а просто взялися за руки навколо монументу.Також розгорнули прапор України та спільно виконали Гімн України. О18:00 активісти провели жалобну акцію біля стели, присвяченої загиблим бійцям АТО та Небесній Сотні у центрі міста.



 
8. Чернівці. У Чернівцях в цей день відбулося урочисте покладання квітів на Центральній площі. Квіти до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку поклали представники місцевої влади, голови районних в місті рад, представники міської молодіжної організації «Пласт», духовенства краю, місцевих громадських і політичних організацій, працівники організацій, установ міста та небайдужі чернівчани. Розпочалася акція спільним виконанням гімну України. Серед присутніх були молодь, військовослужбовці, люди літнього віку. В акції взяв участь і народний депутат Максим Бурбак. Рівно о 12.00 усі присутні утворили коло біля пам’ятника Тарасові Шевченкові, як символ єдності нашої країни. Під час утворення Ланцюга Єдності виступила Чоловіча народна самодіяльна хорова капела «Дзвін» ЧНУ. Лунали безсмертні українські твори «Ой у лузі червона калина», «Вставай, народне», «Ми — гайдамаки»тощо.



 


Таким чином, на Західній Україні День Злуки цьогоріч відзначався, як ніколи, символічно. Тисячі людей вийшли на площі, аби підтримати ідею єдності Української Нації у цей надскладний для держави час. За спостереженням, святкування у різних містах були ініційовані місцевими органами самоврядування, громадськими організаціями, навчальними закладами та окремими активістами. Тому слід відзначити, що 2015-го року День Соборності був мінімально політизованим, на відміну від попередніх років, і згуртував різних людей, але об'єднаних однією думкою : Україна була, є і буде єдиною, незалежною і соборною державою!  

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте