Російські засоби масової пропаганди та брехні: аналіз основних

З 11 листопада до 11 грудня 2014 року я переглядав російські телепрограми, зокрема новини та політичні ток-шоу і читав їхню інтернет-пресу. Робив це спеціально, з метою дослідити зміст їхнього інформаційного простору та вкотре самому собі довести… «дещо». Що саме, розповім нижче.
Своє «публіцистичне дослідження» здійснював, аналізуючи три телеканали — «Россия 24», «Россия 1», «Россия РТР» та інтернет-видання «Вести.Ru». Можна було б і більше ЗМІ охопити, однак, мені вистачило і цих, зважаючи на їхній високий рейтинг серед користувачів інтернету.
Вирішив провести таке міні-дослідження не для того, щоб показати, наскільки важлива думка рос.змі для нас чи для мене особисто, а для того, щоб передати власні думки та судження з приводу визначеної проблеми.

І так, за результатами мого спостереження, зрозумів, що більшість новин, які представляють своїм глядачам, читачам та слухачам російські змі, присвячені зовсім не побутовим проблемам цієї федерації, не питанню корупції у кожній сфері її життєдіяльності, не вирішенню економічної кризи, а саме проблемам України, особливо неправильності дій «київської хунти» та подіям на Сході. При чому, висвітлення подій на нашій території здійснюється вкрай однобічно, що характерно для прихованої пропаганди та маніпулювання свідомістю: якщо беруть у когось із наших політиків інтерв'ю, то виключно у тих, хто одразу починає критикувати українську владу, говорити про «фатальну кризу, яка наростає в Україні» та про те, що на Сході країни відбувається «геноцид нації», не розуміючи, мабуть, поняття «нація» та його сутності.

Інформаційний простір цих змі переповнений негативними висловлюваннями в бік української влади та народу загалом. На політичних ток-шоу  організатори традиційно, відповідно до спостережень, запрошують п'ятьох-шістьох російських політиків, які підтримують Путіна, двох-трьох представників т.зв. «ДНР» і «ЛНР» та одного нещасного, як на мене, проукраїнсько налаштованого політика, громадського діяча чи журналіста. З професійної точки зору політолога, картина одразу вимальовується дуже хитрою та, деякою мірою, несправедливою. В чому це проявлялося у процесі подібних зустрічей за круглими столами чи на дебатах: дуже помітна особливість російських політичних телевізійних шоу у тому, що вони останнім часом дискутують тільки на тему т.зв. України, «ДНР» і «ЛНР»,  терористів, «київської хунти», про неправильність дій української влади, про хворобливість усього світу, про свою безкорисливу «допомогу» Україні, про масову пропаганду і зазомбованість у нашому медіа-просторі і нарешті про «дійсну легітиміність» референдумів в Криму та на Донбасі. Біда українських представників на подібних шоу у тому, що їм не дають нормально висловитися на поставлене питання чи арґумент. Як тільки вони починали говорити, їх одразу перекрикували, стверджуючи на своєму, що то все брехня, а у них своя правда; що всі 40 млн. людей України хворі, а з ними і весь світ, і що всіх треба лікувати. І «Расія» це зможе.

Та цікавинкою таких ток-шоу є не тільки вище написане, але й те, що у процесі дискусії жорстко критикують і представників російської опозиції, яка намагається деякою мірою знайти золоту середину у російсько-українській війні, аби її вирішити. Вони виголошують правдиву інформацію, однак, у таких моментах студійна фокус-група починає обурюватися, а кремлівські щури — кричати, цим самим не дозволяючи висловитися опозиціонерам. Звинувачють їх у брехні та неволодінні «достовірною інформацією» тощо. А ретельно підібрана аудиторійна маса активно підіграє пропагандистам. Одним словом — жах.

Це ще не все. Найбільше шокує і, водночас, нервує, порівнюючи наші традиції проведення політичних ток-шоу з російськими, те, що перебивають при висловлюванні не тільки учасники та запрошені гості, але й безпосередньо ведучі, які мали б виконувати роль саме ведучих, а не бути у подібних випадках експертом і притримуватися якоїсь однобічної і, додам від себе, неправдивої позиції. Тому, було мною помічено, що принципи журналістики, в досліджуваних змі, взагалі відсутні: вигадують свої «факти», створюють власну ситуацію і презентують її як таку, що відбувається в Україні, ретельно підготовлюються до «шоу», в результаті чого представники з України не можуть нічого арґументувати, бо то суцільна брехня. Ситуація в студіях накипає до такого рівня, що здається, ніби українці звідти живими не повернуться. Мало того, бувало, що й погрожували розправою безпосередньо під час онлайн-трансляції.

 

Стосовно цього всього варто згадати інцидент із керівником інформаційного бюро НАТО в Москві Робертом Пшелем, який безпосередньо в прямому ефірі заявив, що в учасників дискусії дуже низький рівень уміння спілкуватися з повагою, висловившись: "… це якийсь сеанс ненависті і пропаганди".
Загалом, так можна охарактеризувати всі політичні ток-шоу, які організовуються і транслюються даними телеканалами.

Що стосується інтернет-видань, то ситуація з ними складається не краще (для нас). За моїми підсумками, кожна четверта новина — про Україну. Однак, було б дуже добре, щоб висвітлювалася інформація правдиво або хоча б сухо. Та не тут то було. Вона ретельно переробляється на редакції та подається у такому вигляді, що у нас діє не АТО, а «каральна операція київської хунти щодо мирного населення донбасу»; українські «карателі вбивають дітей і ґвалтують жінок»; «київська влада здійснює геноцид т.зв. „ДНР“ та „ЛНР“ тощо.

Таким чином, аналізовані російські ЗМІ характеризуються жорсткою пропагандою прокремлівської ідеї та т.зв. „ДНР“ і „ЛНР“, викривленням і дуже часто неправдивим висвітленням інформації щодо ситуації в Україні, зневажливим ставленням до українського народу та влади, порушенням усіх принципів та законів журналістики. На політичних телепрограмах різко помітна ненависть учаників до будь-чого українського, неповага до запрошених українських діячів та/чи проукраїнсько налаштованих учасників з інших країн тощо. Очевидно, що все це спрямовано на зомбування російського народу шляхом використання різних маніпулятивних технологій; на формування єдиної громадської думки у росйського населення щодо подій на території України тощо.  А все це потрібно для того, щоб виправдати свої (росйської влади) дії на Донбасі та заручитися підтримкою „свого“ населення, що власне дало свої плоди: „Путин введи войска“. Та і, врешті решт, для того, щоб легше керувати безглуздою масою людей. Це, безумовно, характеристика не всіх росіян. Є ті, які думають тверезо. Нехай соц.опитування, які проводяться на замовлення, не вводять нас в оману. У даній ситуації, звісно, отримувати істинну та верифіковану інформацію складно аж до неможливості та знаю, що такі люди в Росії є і їх багато.  
 
п/с: у дописі я недаремно пишу „змі“ маленькими літерами, бо не вважаю дані російські інформаційні засоби саме такими. Вони, швидше, можуть називатися засобами масової брехні або ж масової пропаганди тощо.

16 коментарів

Yurii Roman
Шановний авторе! Висловлюю вдячність за ваші зусилля і час потрачений на дослідження. Погоджуюсь майже з усім. Але, на жаль, чи на щастя російські канали не дивлюсь а ресурси не читаю. Тому хотілося б зрозуміти який саме характер носить брехня на російських ресурсах. Можете назвати конкретні приклади відвертого фейку. Не більше двох-трьох за схемою «дата-ресурс-сам фейк-дійсність (те що є насправді)». Якщо це ток-шоу — «дата-»автор" фейку-дійсність". Дякую.
Омелян Тарнавський
Ця пані говорить, починаючи із вказаної на скрін-шоті хвилини, про те, що перемир'я реалізувалося з боку їхніх солдатів (сепаратистів) і жодного разу ними не порушувалося. Та ще багато чого "цікавого" і нового.

цей "пан" говорить про те, що в Україні переважають неонацистські угрупування, про що "Россия предупреждала"


цей "пан" твердить, що "ополченцы" слабо підготовлені, слабо озброєні..і не мають жодної підтримки (факти ж свідчать зовсім про протиленжне)


Омелян Тарнавський
Омелян Тарнавський
Привіт, Романе! Наводжу, як і просив, декілька прикладів. Тому що то дуже багато часу займе все заново переглядати. Якщо буде така необхідність, я можу посилання на телепрограми та конкретні фейкові новини надати.
Не вдалося мені прикріпити інфу до кожної фотографії, тому перший пункт — відповідно до першої фотографії, інші по-порядку.
1. Ця пані говорить, починаючи із вказаної на скрін-шоті хвилини, про те, що перемир'я реалізувалося з боку їхніх солдатів (сепаратистів) і жодного разу ними не порушувалося. Та ще багато чого цікавого і нового."
2. Цей «пан» говорить про те, що в Україні переважають неонацистські угрупування, про що «Россия предупреждала»
3. Цей «пан» твердить, що «ополченцы слабо подготовлены, слабо озброены..» і не мають жодної підтримки (факти ж свідчать зовсім про протиленжне)"
4. Цей пан почав «відкривати очі» іншим учасникам дискусії про те, що «украинских войск на территории России нет, а российские на территории Украины, увы, есть». На цей коментар йому почали вигукувати, зокрема ведучий «Как есть? Нету…это проверенная информация. Нету там российских войск»
Yurii Roman
Ну це не фейки… це думки… не перевіряють інформацію, мало читають і т.д. мало що в кого в головах твориться…
А ресурси? є фейки??
Святослав Вишинський
Для цього існує ціла служба — «StopFake». Читайте, думайте. Чи не найскандальніший приклад — сюжет державного російського «Первого канала» з начебто доказами того, що українська сторона збила малайзійський авіалайнер.
Yurii Roman
Добре би було для повноти інформації якби ви дотримались схеми, яку я запропонував! Думаю це було б аргументованіше і показало б всю повноту брехні рос. пропаганди.
Yurii Roman
2.https://www.youtube.com/watch?v=2lhxc1qu6DY#t=20
ua.korrespondent.net/ukraine/politics/3450094-u-merezhi-ziavylosia-foto-luidei-z-zihoui-u-budivli-kyivskoi-militsii — бійці «Азову»
Але так… великою мірою це брехня… неонацистські угрупування в Україні не переважають… це одиничні випадки.
Слава Коркоїл
панове, з вашого дозволу зроблю декілька зауважень, на мою думку доречних в цьому контексті:
1. викрики і тату з символікою нацизму/фашизму/неонацизму — це ще не кінець світу і не «неонацистські угрупування в Україні не переважають»!!! нацизм/фашизм/неонацизм — це в першу чергу ДІЇ!!! не викрики і не кричалки в метро!!! В такому разі нацизм/фашизм/неонацизм «процвітає у всьому світі», бо хоча б по одному такому факту, можна знайти, відзняти відео і викласти в ютуб, і говорити про «процвітання ідей»…
2.хто такий Шарій??? журналіст/блогер? («Натали», «Единственная», «Полина»; «Сегодня») перелік вражає!)))) плюс до всього, в його біографії є факт стрільби у людину в ресторані… так, це саме той журналіст, активіст, громадський діяч і блогер, на якого можна посилатись, робити висновки, судження, дослідження...!!!
3. і останнє, давайте на чорне говорити чорне, на біле- біле! люди Донбасі, що виступають зі зброєю в руках проти офіційної, визнаної світом, в тому числі Росією(ключовий момент) влади, виступають за відділення, створення власної республіки чи вступ до РФ… хіба це не сепаратизм? а що ж тоді???!!! якщо на техніці російське маркування, якщо на бійцях цієї техніки російська форма, і самі бійці не приховують, відверто кажуть, що вони росіяни, хіба це не факт присутності «братів» на теретирії суверенної держави??? як вони перетнули кордон мені цікаво? де їм штамп в паспорт поставили? через який пропускний пункт вони проїхали??? якщо в офіційній допомозі РФ українцям на Сході, так званих «гуманітарних конвоях», лише продукти і продовольство, чому вони не дозволяють вільно зняти, що в середині вантажівок? і врешті-решт, ми ж зовсім забули про Крим, там ж так само «місцеве ополчення» захоплювало Верховну Раду Криму, і там не було російських військ, так виходить???
я, як і ви мабуть, ненавиджу нашу теперішню владу, наші продажні і підконтрольні ЗМІ, наших горе-журналістів і активістів, але ж давайте не впадати в істерику і постійну критику всіх і вся, давайте краще подумаєм разом, як можна змінити всю цю ситуацію, змінити систему, арешті-решт людей, українців, бо нам в цій країні треба жити!!!
P.S. давайте пам'ятати великого Черчилля, і його знамениту фразу про фашистів і антифашистів..!
Yurii Roman
Омелян Тарнавський
Що я можу тобі написати)
співчуваю)

не дуже коректно з твого боку давати посилання на якесь сумнівне (очевидно проросійське відео), в якому взяті кадри з невідомого місця та з невідомими людьми)
в Україні, звісно, не без виродків..))
але говорити про розгул неонацизму !? Старий, ти щось трохи палку перегнув із своїм русофільством;) припиняй піддаватися подібним провокаціям)
чи ти хочеш сказати, що на Сході України немає російських спецпідрозділів і кадирівців і конфлікт розв'язали справді мирні жителі ?? А зброя звідки? звідки «гради» у мирного наслення? як туди сміливо і вільно потрапляють журналісти лайфньюз, россия 24 тощо? чому днрівці та лнрівці їздять до Росії давати коментарі в різних програмах? чи хочеш сказати, що референдуми на Донбасі і в Криму проводили мирно і за власним бажанням?

цікаві у тебе «спостереження»

щодо твоїх зауважень та «схем», то я не писав цю статтю для того, щоб звітувати ) я не депутат.
це так, для роздумів) маєш «свою» версію ситуації, пиши статтю) я виклав очевидні факти, зовсім нічого не добрехав)
і п'ятеро алкоголіків чи навіть сотня, які вигукують нацистські гасла не є відтворенням генеральної сукупності громадян України. Запам'ятай це.
якщо хтось один чи десятеро скажуть «Путин хароший человєк», то це не означає, що всі українці так думають:)
це я для прикладу, щоб краще зрозумів.
Yurii Roman
ну… хіба я писав шось проросійське? хіба я захищаю т.з.«днр» і «лнр»?? хіба я писав щось про їхню зброю? (не про них мова), про кадировців і референдуми? з якого мого слова ти взяв що я русофіл? я лише кинув посилання, що підтверджують неоднозначність вислову «фашизму в Україні немає». (і то це не моя думка, це факти). І на це можна було б закрити очі, якби неонацистами були пересічні «хворі на голову»… їх вистачає і в Росії і в Україні. Але це озброєні бійці бойового і що головне легального підрозділу.
Український журналіст Шарій проросійський? Та він більше проукраїнський ніж ти. На відміну від багатьох «псевдо», це справжній патріот України. У тебе просто типічний «синдром упередженого»..(поширена назва трохи грубувата, хай буде така). Це поширений недуг в постмайданній Україні. Симптоми: категоричне заперечення дійсності і несприйняття альтернативної думки. При чому мені навіть думку цю не довелось висловлювати, а симптоми вже проявились -я з цікавості прошу про одне, а ти пишеш про про зовсім інше…
Мені просто було цікаво, якщо рос. змі — це суцільна неправда, якою є правда в твоєму розумінні? Бо по цих «роздумах» враження таке, що правда тобі добре відома. Так ось, звідки? І де фейки рос. ресурсів? Якшо вже писати, то аргументовано. От змі брешуть, і я готовий з цим погодитись, але покажи цю брехню і покажи що відбувається насправді… хіба це так важко?
Омелян Тарнавський
та справа в тому, що цей синдром, швидше за все, характеризує якраз не мене:)
ми ж з тобою не один рік знайомі, тому прекрасно знаю твою позицію і щодо Євромайдану, і щодо того всього, що відбувається зараз на СХоді країни.
Несприйняття альтернативної думки?? Ти про що? Про яку альтернативну думку йде мова?
Про брехню і вигаданість? Ну нехай, я ж тебе не перекрикую, а уважно вислуховую і тоді доводжу своє:) Хто ж тобі забороняє висловлюватися? Що за неарґументовані зауваження? Ти попросиф фейки, я не полінувався і переглянув архів. Надав. Якщо висловлення офіційних облич РФ і «новоросії» для тебе не аргумент, тоді я ж запропонував, що можу дати посилання на програми і переглядай.
І писати про те, що в Україні розповсюджюється неонацизм… це вже перебільшення і однозначно фейк. Тому варто почати перевіряти самих себе на цю «фейковість». Стартуй)
Я б не був такий переконаний щодо патріотичності чи непатріотичності. Це лише твої здогадки щодо когось. Так би мовити, «диванні».
Ця коментарна дискусія може затягнутися на дуже довго. Думаю, було б набагато краще, щоб ми просто вживу поговорили і обмінялися думками. Однак, попередній досвід свідчить, що вони зовсім протилежні, хоча факти очевидні. Тим не менш, це краще, аніж тут…
Омелян Тарнавський
www.youtube.com/watch?v=KHrPF4njxhE
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте