Євроінтеграційний аспект у передвиборних програмах кандидатів у депутати 201 округу м. Чернівці на позачергових виборах народних депутатів України 2014 р.

Сьогодні питання європейської інтеграції України, мабуть, є одним із найважливіших у контексті зовнішніх зносин нашої держави та внутрішнього її розвитку. Саме тому ця тематика дуже часто виступає популістським  засобом у політичному дискурсі. Напередодні майже кожних виборів кандидати в депутати і політичні партії традиційно починають обіцяти те, що і як вони робитимуть, якщо отримають місце у парламенті. Деякі суб’єкти політичного процесу роблять це тільки перед виборами, а деякі, маючи фінансову і політичну можливість, – постійно. У даній статті буде проаналізовано передвиборні програми дванадцятьох кандидатів у депутати одномандатного виборчого округу №201 міста Чернівці з приводу висвітлення у них євроінтеграційних намірів потенційних народних обранців.  

В основу аналізу програм було поставлено метод кількісного контент-аналізу. Основні критерії:

  • чіткі формулювання щодо інтеграції України до ЄС;
  • використання у тексті документів слів  «Європейський Союз», «опа», «європейський», «європейські цінності, норми, стандарти і т.ін.», «Угода про асоціацію», «євроатлантичний», «НАТО».
  • Загальна пронизаність програми змістом євроінтеграції. 

  Передвиборна програма Буреги Юрія Івановича називається «Спільно розбудовуємо Чернівці – перлину Європи!». Читаючи тільки заголовок, можна здогадатися, що у тексті мова йтиме про європейські цінності, стандарти і т.д. Буквально в другому абзаці ця думка має місце. Цитую: «У парламенті сприятимемо встановленню чесного правосуддя, проведенню реформи місцевого самоврядування, значно розширивши права регіонів у відповідності з Європейською хартією місцевого самоврядування. Децентралізація – гарантія єдності! Домогтися повноправного членства України в ЄС в найкоротші терміни…». Саме такі плани пан Юрій Бурега висловлює у першій половині своєї програми. Далі – текст, який стосується різних реформ і пропозицій, зокрема, воєнної реформи, яка повинна забезпечити «зміцнення обороноздатності країни, модернізацію Збройних Сил України шляхом впровадження виробництва новітньої сучасної високоточної зброї відповідно до стандартів НАТО».  З приводу євроінтеграції у програмі Юрія Буреги більше нічого не вказано. Загалом у ній було згадано чотири ключові слова – «ЄС, Європа, європейський, НАТО».

Федорук Микола Трохимович одразу ж на початку своєї політичної програми пише про побудову сильної держави, а головний інструмент забезпечення цього – «…системні реформи, передбачені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом».  Також Микола Трохимович вважає «…головними пріоритетами реформ у державно-правовій сфері – наближення України до європейських стандартів урядування, децентралізацію та розвиток місцевого самоврядування…» і виступає за «…продовження реформ в освітній сфері на європейських засадах». На цьому пропагування європейських цінностей у програмі Федорука Миколи Трохимовича закінчується. У підсумку, було використано чотири ключових словосполучення – «Угода про асоціацію, Європейський Союз, європейські стандарти, європейські засади».

Мотовилін Євген Ігорович присвятив питанню євроінтеграції нашої держави назву другого пункту своєї передвиборної програми «Україна має відповідати найвищим європейським стандартам». Нижче по тексту Євген Ігорович пообіцяв дотримуватися «…європейського вектору розвитку державних інституцій та системи забезпечення прав і свобод громадян», сприяти «…законодавчому забезпеченню інтеграції України в європейське співтовариство». Загалом було вжито тільки чотири ключових словосполучення «європейський (три рази), європейські стандарти».

Михайлішин Віталій Михайлович у своїй програмі використав тільки одне слово, яке стосується євроінтеграції – «європейський»

У програмі Скрипського Миколи Ігоровича ключове слово вживається тільки раз. Воно стосується «…перетворення обліку Чернівців на Європейське місто».

Самойлов Володимир Сергійович дуже скромно висвітлив  свої євроінтеграційні наміри, зазначивши лише, що бачить «Україну повноправним членом Європейської спільноти..» і обіцяє працювати для цього. Ним було вжито тільки одне ключове слово – «європейський».

Стрельчук Наталія Василівна у своїй передвиборній програмі розглядає «питання вступу України до НАТО і ЄС» як такі, «що не можуть вирішуватися таємно…».  Вважає, що «виконання нашою державою політичних критеріїв на шляху до ЄС є першочерговим завданням» поруч із «звершенням процесу адаптації українського законодавства до законодавства ЄС і до стандартів ЄС та Національної програми співпраці з НАТО. Використовуючи досвід країн ЄС і вітчизняний досвід, Наталія Василівна пропонує  розширити державну систему грантового забезпечення наукових досліджень і мобільності студентів. У підсумку, програма Стрельчук Наталії Василівни містить десять ключових слів «НАТО (3 рази), ЄС (6 разів), європейський (один раз)».

Передвиборні програми Горука Назарія, Якимчук Наталії Яківни, Хобзея Романа Васильовича, Марчука Валерія Олександровича, Сорокмана Олександра Васильовича не містять згадок про європейську та євроатлантичну інтеграцію України, загалом, і Чернівців, зокрема.

Цікавим фактом є те, що передвиборні програми Михайлішина Віталія та Мотовиліна Євгена є приблизно на 60% ідентичними. Або у них збігаються думки і погляди, або ж працювали над програмою разом.

Вся інформація про передвиборні програми кандидатів у депутати взята із сайту ЦВК [1].

Таким чином, дослідження показало, що не всі передвиборні програми мають євроінтеграційний напрямок, що є цілком нормальним явищем, виходячи з того, що політичний плюралізм заслуговує на існування. Та й взагалі, не слід однозначно оцінювати програми кандидатів чи партій, враховуючи те, що дуже часто в політиці слова і дії різко різняться. Контент-аналіз програм кандидатів здійснений для того, аби  побачити чи мають вони бодай кількавідсотковий нахил на євроінтеграцію. Громадяни повинні зробити правильний вибір, посилаючись не на голослівні гасла політиків, а на реальні діяння і на громадсько-політичне минуле, яке дуже часто є індикатором майбутньої поведінки.




[1] http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP033?PT001F01=910&pf7331=201


0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте